FINCH – Impactul finanțării asupra dezvoltării regionale ca urmare a valorificării patrimoniului cultural
FINCH este un proiect de cooperare interregională, finanțat în cadrul Programului Interreg Europe, care promovează dezvoltarea de instrumente financiare și Parteneriatele Public-Private în cadrul politicilor de valorificare a patrimoniului cultural local și regional în scopul creșterii impactului social și economic al acestora pe termen lung.
Parteneri:
Regiunea Piemont (Italia) – Partener lider
Universitatea din Torino (Italia) – Partener consultativ
Banca de Dezvoltare a Saxoniei – Anhalt (Germania)
Regiunea Lodzkie (Polonia)
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (România)
Consiliul Regional al Ostrobothniei de Sud (Finlanda)
Regiunea Thessaly (Grecia)
Perioada de implementare: iunie 2018 – noiembrie 2022

Website: //www.interregeurope.eu/finch/

Documente:
- Broșura proiect RO (descarcati)
- Broșura proiect EN (descarcati)
- Poster proiect (descarcati)
- Living document – Document privind Instrumentele financiare și cadrul de reglementare pentru introducerea parteneriatului public privat (PPP) – Varianta 4 – limba engleză (descarcati)
Evenimente:
17.05.2022: Înscrieri deschise la conferința finală a Proiectului Finch
Pe parcursul a 4 ani, proiectul “Impactul finanțării asupra dezvoltării regionale cu privire la valorificarea patrimoniului cultural – FINCH”, finanțat din FEDR prin Programul Interreg Europe 2014-2020, a reunit 6 parteneri din 6 regiuni europene, printre care și ADR Sud-Vest Oltenia, în efortul de a aborda provocarea comună legată de conservarea, restaurarea, exploatarea și managementul patrimoniului cultural, cu implicarea actorilor publici și privați interesați.
De-a lungul activității de schimb interregional, fiecare regiune a contribuit la rezultatul principal al proiectului, materializat prin 6 Planuri Regionale de Acțiune, care descriu acțiunile de politică necesare pentru a sprijini politicile locale, regionale și factorii de decizie să se îndrepte către modele mai durabile de valorificare a patrimoniului cultural.
În data de 31 mai, va avea loc conferința finală a proiectului FINCH, în format online, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și ai Secretariatului comun Interreg Europe, în cadrul căreia partenerii vor împărtăși experiențele, rezultatele precum și impactul proiectului.
Evenimentul va fi transmis online prin intermediul platformei WebEx. Înregistrarea este gratuită, dar obligatorie în vederea participării și este disponibilă, alături de Agenda propusă a evenimentului, la următorul link: //www.eventbrite.it/e/finch-project-final-event-registration-338257636697
Datele și instrucțiunile de conectare vor fi trimise, ulterior înregistrării, tuturor participanților înscriși, printr-un e-mail de confirmare. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi oferite de către doamna Magda Lungu, manager proiect din partea ADR SV Oltenia, e-mail: magda.lungu@adroltenia.ro, tel/fax: 0251/412.780.

3-4 iulie 2018: Liderul de proiect – Regiunea Piemonte și Partenerul Consultativ Universitatea din Torino au co-organizat întâlnirea de lansare a proiectului FINCH la Torino, Italia.
Participarea activă la întâlnirea de proiect a tuturor partenerilor a reprezentat un bun punct de plecare pentru implementarea proiectului și atingerea obiectivelor acestuia. Profesorii de la Universitatea din Torino au efectuat o introducere cu privire la instrumentele financiare și parteneriatul public-privat, aspecte esențiale ale proiectului.
//www.interregeurope.eu/finch/news/news-article/3489/finch-kick-off-meeting-in-torino/
27 septembrie 2018 – Grup de Lucru Partenerial pentru valorificarea patrimoniului cultural, în regiunea Sud-Vest Oltenia

6-7 noiembrie 2018 – Prima întâlnire interregională din cadrul proiectului, organizată de Regiunea Piemont, dedicată prezentării bunelor practici identificate și a evaluării acestora de către partenerii de proiect (evaluare de tip peer-review)
//www.interregeurope.eu/finch/news/news-article/3661/1st-interregional-workshop-meeting-in-italy/

26-27 februarie 2019 – Cea de-a doua întâlnire interregională, organizată de ADR SV Oltenia, la Drobeta-Turnu Severin și Craiova
În data de 26 februarie, ADR SV Oltenia a organizat vizite la obiectivele identificate drept exemple de bună practică în domeniul partimoniului cultural: Turnul de Apă, Palatul Culturii Theodor Costescu și Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți. A doua zi, reprezentanții partenerilor au fost invitați să facă un tur ghidat al Muzeului de Artă din Craiova, Palatul Jean Mihail – un alt obiectiv de patrimoniu identificat drept exemplu de bune practici. La finalul fiecărei zile, participanții și-au prezentat opiniile, sugestiile și feedback-ul în cadrul unor sesiuni de peer-review.
